Op ontdekking naar brede welvaart
Een inleidend gesprek tussen Susanne Agterbosch en Arjen Droog
Over de auteurs
dr. Susanne Agterbosch
Als inhoudelijk directeur van Het PON & Telos werkt Susanne aan vraagstukken waar aspecten van de sociale en/of fysieke leefomgeving samenkomen. Dat zijn bijvoorbeeld energie, burgerparticipatie, welzijn en wonen.
Arjen Droog Als directeur-bestuurder geeft Arjen met hart voor de Friese samenleving leiding aan het Planbureau Fryslân. Hij heeft een achtergrond als directeur bij lokale en regionale overheden en studeerde theologie, bedrijfskundige informatica en journalistiek. Ook heeft hij een internationale MBA afgerond. Het planbureau doet onderzoek naar alle gebieden die van invloed zijn op het leven van Friese inwoners (brede welvaart).
Hey Susanne, Soms voelt het voor mij dat we meer níet weten over sturen op brede welvaart dan wél. Er is nog zo veel te ontdekken. Niet alleen vanuit theoretische modellen, maar ook als een soort hedendaagse Dr. Livingstone: flink de praktijk in en opmerkzaam door de jungle van grote transities en integraliteit worstelen. Hoe zie jij dat en wat is jouw laatste ontdekking? Spreek je vlug! Arjen
MAANDAG, 16:25 - Arjen
Ha Arjen, Als het over brede welvaart gaat, dan zie ik dat de behoefte om te ontdekken groot is. En ook het besef dat dit ontdekken voor een belangrijk deel in de regio moet gebeuren. Tegelijkertijd voelt het soms inderdaad alsof we nog maar aan het begin staan. Iedereen wil er meer van, maar wat willen we dan precies? En vooral: hoe maken we dat concreet in de regionale beleidspraktijk? Dat ‘niet weten’ is voor mij een belangrijke drive. Om vanuit opmerkzaamheid te leren. Daarvoor hebben we veel moderne ontdekkingsreizigers nodig. Zie jij die al veel om je heen?
Ben benieuwd naar je reactie! Susanne
WOENSDAG, 9:57 - Susanne
“Iedereen wil er meer van, maar wat willen we dan precies?”; dit citaat van jou herken ik helemaal, Susanne! Hier hebben we de Friese Paradox: economisch doen we het minder goed, maar inwoners zijn juist vaker tevreden met hun leven. Dat roept de vraag op: moeten we veel beter gaan scoren op economie, of draagt onze specifieke MKB-economie juist bij aan brede welvaart? Immers zorgt dit ook voor minder conjuncturele pieken en dalen, worden de lokale sportclubs en dorpsfeesten gesponsord en bemensen medewerkers van de Friese bedrijven de 65 vrijwillige brandweerposten van Fryslân. Moeten we wel streven naar méér economie alleen omdat de rest van Nederland hoger scoort? Waarom dan precies?
Dit is een van de vragen waar we momenteel aan werken en dat voelt als een ontdekkingsreis. Ik ben wel benieuwd op welk soort ontdekkingen rond brede welvaart jullie stuiten!
Arjen
WOENSDAG, 13:39 - Arjen
Tja, hier in Brabant gaan we economisch best wel lekker eigenlijk, met een sterke internationaal concurrerende en innovatieve economie. Tegelijkertijd zien we, naast een stijging van het gemiddelde inkomen, dat óók het aantal huishoudens dat met armoede te kampen heeft is gegroeid de afgelopen 10 jaar. En dat armoede en energiearmoede sterk met elkaar verweven zijn. Mensen die sowieso al in bestaansonzekerheid leven, kunnen (meestal) niet investeren in duurzame energie en mee profiteren van de energietransitie.
Geen Friese Paradox dus, maar een Achterstandsparadox. Dit is een vraag waar we hier met partners in de regio over nadenken: hoe maken we de regionale energietransitie sociaal-ruimtelijk sensitief om lokale en regionale (energie)armoede weg te werken? En wie is dan aan zet?
Herken jij dit ook, Arjen?
WOENSDAG, 15:24 - Susanne
Wauw - dat zijn echt interessante vragen. Als je kijkt naar de grote transities valt op dat de eindbestemming vaak onduidelijk is én per gebied of regio kan verschillen. Het is dus belangrijk om met een landelijke blik naar brede welvaartsontwikkeling te kijken, maar daarnaast ook vanuit een regionale blik duiding te geven. Want wat zijn de regionale verschillen groot! Ik zou graag meer leren van wat jullie tegenkomen en even graag delen wat wij in Fryslân ontdekken. We kunnen op die manier veel meer van elkaar profiteren, alsook met de landelijke bureaus. Deze samenwerking de komende tijd beter vormgeven en organiseren, dat is huiswerk voor jou en mij. En wat mij betreft voor het hele Nationale Netwerk Brede Welvaart.
Doe je mee? Arjen
DONDERDAG, 20:22 - Arjen
Jazeker, doe ik mee! En gelukkig zijn we al op weg, zoals dit magazine laat zien. De ontdekkingsreizigers van het netwerk halen nu al waardevolle informatie op vanuit de praktijk. Laten we ondertussen de ‘opmerkzaamheid’ nog beter organiseren: kennis over én in zowel Rijk als regio productiever maken. Dat kán alleen door samen te werken en dus verbindingen te leggen. Ik zie het als een gezamenlijke missie en daar draag ik graag aan bij.
Tot snel! Susanne