De toekomst van ons netwerk
door Arjen Droog
De Communities of Practice, de welbezochte tweedaagsen, een praktijkboek brede welvaart, de andere sessies die worden georganiseerd: alles wat we doen leunt op het meerjarige leerprogramma dat alle partners van het Nationaal Netwerk Brede Welvaart hebben omarmd. En dat leerprogramma loopt in 2024 af. Dat roept de vraag op: Willen we verder? Maar ook: hoe dan? Die eerste vraag is, na een uitgebreide evaluatie langs alle aangesloten organisaties, gemakkelijk te beantwoorden: ja! Maar het antwoord op die tweede vraag is veel moeilijker om te geven.
Het Nationaal Netwerk Brede Welvaart gaat dus door, daarvoor is er bij echt alle organisaties steun. Iedereen kijkt positief naar wat het netwerk de voorbije jaren voor elkaar heeft gekregen, maar ook naar de bijeffecten: zo hebben de zes aangesloten regiobureaus hun samenwerking geïntensiveerd en is er veel meer gezamenlijk denken over brede welvaart ontstaan. En dat is hoog nodig, want voor we het weten wordt brede welvaart door gebruikers afgeschaald naar een mooie manier om ‘slechts’ grafiekjes en scorelijstjes te maken.
Bij het afscheid van het ene programma, ontstaat weer de ruimte voor nieuwe leerlijnen voor het netwerk vanaf 2026. Daarvoor zoeken we de input vanuit de partnerorganisaties en vanuit de Communities of Practice: welke urgente vervolgvragen spelen daar? En tegen welke uitdagingen lopen we aan in het dagelijkse gebruik van brede welvaart? We merken dat de vragen van partners soms heel concreet zijn. Bijvoorbeeld: hoe geef je brede welvaartsoverwegingen krachtig vorm bij (zeer) grote en kostbare infrastructurele projecten zoals nieuwe treinverbindingen of bij grote ontsluitingsinvesteringen rond grootschalige woningbouwlocaties?
Dat maakt het komende jaar 2025 bijzonder voor het netwerk: gelijktijdig werken we aan een afronding en een nieuw begin. We organiseren een tweedaagse in Den Haag (16 en 17 april), waar we symbolisch het eerste leerprogramma afsluiten met de aanbieding van het boek waar we met zijn allen zo hard aan hebben gewerkt de afgelopen maanden. Maar we gaan 2025 ook gebruiken voor een aantal kortlopende nieuwe Communities of Practice: er zijn al bestaande communities die restvragen of urgente vervolgvragen op willen pakken. Ook zijn er organisaties in het netwerk die een thema aandragen waar we wat kortcyclischer meer aan de slag willen. Bijvoorbeeld het vraagstuk ‘elders’, wat een belangrijke pijler achter het brede welvaartsdenken is, maar wat soms een uitdaging is om goed vorm te geven in de praktijk. Als kers op de taart willen we daar aan het einde van het jaar aandacht aan geven in een extra tweedaagse!
Wat opvalt is: het Nationaal Netwerk Brede welvaart is een levendig en aantrekkelijk netwerk. Er worden volop gesprekken gevoerd met nieuwe potentiële partners die ook mee willen dragen aan de toekomst van het netwerk. En er is maar één reden dat deze aantrekkingskracht bestaat: de inbreng van alle leden van het netwerk in de afgelopen jaren: samen ontwikkelen, samen nadenken, het samen soms ook niet helemaal weten, samen vieren en samen plezier hebben. Maar altijd met het heilige vuur van het brede welvaartsdenken: écht verschil maken in hoe in Nederland op landelijk, regionaal én lokaal niveau wordt gestuurd vanuit brede welvaart: alles wat voor mensen van waarde is.
Met dankbaarheid kijken we terug op de afgelopen jaren, waarbij zoveel mensen hebben bijgedragen en verschil hebben gemaakt. Dat biedt het allerbeste startpunt voor de komende jaren. Want brede welvaart is hoe je het ook bekijkt mensenwerk.